сряда, септември 05, 2007

Протест на учените

Вчера протестирах! Като човек, който никога за нищо не е протестирал, това беше ново изживяване за мен.
Всичко започна към 10 часа до Народното събрание. След кратка въвеждаща реч, обиколихме 3 пъти НС. Някои от протестиращите носеха свои статии, които след това трябва да бъдат дадени на народни представители , за да си ги четат и евентуално да ги разберат.
Сигурно ще има още такива инициативи. Иначе съвсем ще ни затрият.
Всъщност заплатите в науката и образованието са смешни. Не че някъде по света са свръх високи, но прилични. Парите по българските проекти са крайно недостатъчни.
Стана ми и малко криво. След протеста прегледах няколко форума. Науката е масово оплювана, коментарите са нелепи. Хората си мислят, че от това трябва да падат пари, патенти, облаги...Всъщност това е дълготрайна инвестиция. Не е като да сееш чушки и в края на сезона ги береш и продаваш (не плюя по селското стопанство, дълбоко го уважавам. Аз също съм сяла чушки и доматки.) Не разбират че науката е фундаментална и приложна...Не знаят що за животно е импакт фактор и има ли то почва у нас...
Истината е една. Младите учени, а и по- зрелите, трябва да се борят, за да направят нещо. После им писва и си намират някъде другаде да се трудят. А това е жалко.

2 коментара:

ratm каза...

Последно време се информирам главно от блоговете, а за този протест нищо не съм прочел.
Явно не е от най-драматичните.
Трябва нещо запомнящо се да се направи, за да има ефект.

Вещица в чужбина каза...

Сега сезона не е много подходящ. Още не е започнала учебната година за университетите, а и повечето колеги са още в отпуск. Всъщност качествен протест можеш да направиш като изнудваш по някакъв начин- да блокираш Цариградско, началото на учебната година, да спреш градския транспорт за 1 ден. Ние няма с какво да ги изнудваме. И без това се лакомят за имотите на академията